Het vallen van hoogte is nummer 1 als het aan komt op het meest voorkomende arbeidsongeval elk jaar. Elk jaar belanden er zo’n 12.000 personen in het ziekenhuis door een val en zo’n 20 personen overlijden jaarlijks. Veilig werken op hoogte is dus van levensbelang en de keuze voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen is net zo belangrijk. In deze blog geven wij je dan ook 5 tips voor basiskennis van valbeveiliging en alles wat daar bij komt kijken.

Eyecatcher Tip #1 – ABC Valbeveiliging
Zorg dat je de ABC van valbeveiliging kent, voordat je gaat werken op hoogte:

Anchorages, ofwel ankerpunten/verankeringen, zijn een vast en veilig bevestigingspunt.
Body Support is het harnasgordel, dat je als werker draagt bij werken op hoogte.
Connectors zijn verbindingselementen, deze koppelen A met B.

Begin dus pas met je klus als je het ABC net zo goed kent als het alfabet, want dan weet je zeker dat je veilig aan het werk bent.


Eyecatcher Tip #2 – Maximaal gewicht
Elke harnasgordel heeft een maximaal draaggewicht. Veel mensen vergeten het gewicht van kleding, andere PBM’s en gereedschap erbij op te tellen naast hun eigen lichaamsgewicht. Weeg daarom jezelf met je volledige outfit om zeker te weten dat het geheel niet te zwaar is. Te zwaar zijn is namelijk voor zowel de harnasgordel als voor de vallijn een probleem: het is dan niet meer gegarandeerd dat ze beiden al het gewicht op kunnen vangen.

Eyecatcher Tip #3 – Weet hoe je een harnasgordel aan trekt
Het is ook ontzettend belangrijk dat je je harnasgordel op de juiste manier aantrekt en draagt. Elke harnasgordel wordt geleverd met een gebruikshandleiding, die je als volgt informeert :

-Til de harnasgordel op bij de D-ring op de rugzijde.
-Sla het geheel als een jas over je schouders en steek je armen erdoorheen.
-Doe de borstband dicht op tepelhoogte.
-Duw de band aan de achterkant tot onder je billen.
-Pak nu de beenbanden tussen je benen door en haak ze vast aan de voorkant.
-Stel ze zo af dat je hand er nog tussen kan, maar niet kan doorschieten.
-Verstel de schouderbanden zodat het harnas precies past.

Let op: een harnas hoort niet te strak te zitten, want dan is het niet veilig.


Eyecatcher Tip #4 – Bewaren materialen
Je moet ervoor zorgen dat je valbeveiliging in de originele staat blijft verkeren. Dat betekent dat je zorgt dat ’t geheel schoon en droog blijft. Als de materialen tijdens gebruik nat zijn geworden, droog deze dan eerst voordat je de materialen op bergt. Ook mag je er niet op schrijven en er niets aan vastmaken wat er niet aan vast hoort. Dan wordt je valbeveiliging namelijk niet alleen gegarandeerd afgekeurd, zodat je een nieuwe set moet aanschaffen, het het kan er ook voor zorgen dat de uitrusting minder gewicht kan dragen en dus jouw veiligheid niet meer garandeert.

Eyecatcher Tip #5 – Geen materialen in broekzakken
Nog een laatste tip: neem niets mee naar boven wat je niet absoluut nodig hebt, en stop zo min mogelijk in je broekzakken. Als je valt, komen er namelijk plotseling grote krachten vrij die ervoor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld een pen het lichaam in gedrukt wordt. Je bent dan wel gered bij een val van hoogte, maar je kunt alsnog naar het ziekenhuis om de pen te laten verwijderen.

Meer weten?
Twijfel je toch nog over de juiste PBM’s die je nodig hebt voor het veilig werken op hoogte en die er voor jou zijn om je optimaal te beschermen in geval van een val of wil je je valbeveiliging jaarlijks laten keuren? Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op, onze specialisten helpen je graag verder.


Terug naar blog


Reactie plaatsen

Terug naar blog